Recepti namenjeni najmlađima i malo starijim od njih, kojima je potrebno puno energije, od ovog broja biće naša stalna rubrika. Krećemo sa obrocima raskošnog ukusa, veoma hranljivim i lakim za spremanje, pa i početnici u kuhinji mogu da se pokažu kao pravi znalci.
Badem je orašasti plod koji se lako vari i daje alkalnu reakciju u organizmu. Obiluje kalcijumom, magnezijumom, B-vitaminima, vitaminom E i esencijalnim masnim kiselinama, koje regulišu holesterol tako što podižu vrednost zaštitnog HDL-a, a spuštaju nivo LDL-a. U obliku biljnog mleka još je lakši za varenje, a njegovi hranljivi sastojci su usvojiviji.
Sastojci:
Priprema:
Potopiti bademe u vodi i ostaviti da stoje 6-8 sati. Proceđene bademe sipati u blender, dodati filtriranu vodu i miksati dok se ne izmrve toliko da tečnost poprimi boju i gustinu mleka. Procediti kroz gazu ili vrećicu za mleko kako bi se uklonila pulpa i korica. Dobijeno mleko može da se čuva u vakuumskoj posudi 4-5 dana. Po želji i ukusu, može da se zasladi urmama, grožđicama, sirupom od agave…
Ovaj tzv. smuti ima sastojke koji ga čine potpunim obrokom jer je prepun nutrijenata. Odličan je izbor za doručak. Istovremeno hrani i čisti organizam od toksina, što je telu i najpotrebnije u prepodnevnim časovima, jača krvne sudove i podiže raspoloženje.
Sastojci:
Priprema:
Sve sastojke staviti u blender i izmiksati.
Ovaj zdravi slatkiš izuzetnog ukusa brzo obnavlja i podiže nivo energije i za najzahtevnije psihofizičke zadatke. Sadrži i domaći orah, bogat omega-3 masnim kiselinama, koje regulišu lipidni status (holesterol u krvi).
Sastojci:
Priprema:
Staviti sastojke u posudu, izmešati rukama, formirati kuglice i uvaljati u kokos. Ostaviti u frižider da se ohlade.
Ovaj ukusni slatkiš stimulativno deluje na mozak – podstiče umne i fizičke aktivnosti. Sadrži urme prepune minerala, kakao s nervnim stimulansom teobrominom, i orahe bogate fosfolipidima, od kojih se sastoji i mozak, te se preporučuju učenicima, studentima i ljudima koji se bave intelektualnim poslovima.
Sastojci:
Priprema:
Urme potopiti i ostaviti u vodi desetak minuta da omekšaju. Sve sastojke pomešati i miksati dok se ne sjedine. Rukama formirati kuglice i dekorisati po želji.