Namazi su neizostavni u svakom dobro opskrbljenom frižideru, jer najprostijim namirnicama daju poseban šmek i pretvore ih u delikatesne zalogaje bilo da se jedu uz hleb i krekere za doručak i užinu, bilo kao dodatak glavnom jelu. Slani ili slatki, ako su napravljeni od prirodnih sastojaka ovi namazi su i hranjivi i zdravi.
Guakamole namaz
Avokado je voće koje samo po sebi ima neutralan ukus pa se može koristiti kako u slatkim, tako i u slanim kombinacijama i u oba slučaja daje fantastičnu kremastu notu, lepšu i nadasve zdraviju od svih kremova koji se prave sa jajima i mlekom, margarinom, maslacem i ostalim dodacima koji mogu da budu štetni po zdravlje. Avokado je prebogat zdravim masnim kiselinama. Ima ih 10%, od toga su 3% zasićene
(ali one koje štite krvne sudove) , 5% monezasićene (O-9), 2% polinezasićene (O-3 i O-6). Spada u voće koje ima najveći procenat (2%) proteina, a bogato je i niacinom (vitamin B3). Sremuš, divlji luk, je prirodni antibiotik jer je bogat alicinom i idealna namirnca za detoksikaciju jer obiluje selenom. Savršena je hrana za rano proleće i „buđenje“ organizma posle zimskog sna i zbog bioaktivnih sastojaka i hlorofila koji ga u
kombinaciji sa limunom čine jako alkalizirajućim jelom. Ovaj namaz omiljen je u Srednjoj i Južnoj Americi.
Sastojci:
– 3 zrela avokada srednje veličine
– sok od jednog limuna
– 2 do 3 čena belog luka ili od 1/2 do jedn0e veze sremuša
– himalajska so, origano po ukusu
Priprema:
Sve sastojke ubaciti u blender ili secko, multipraktik, a može i štapnim mikserom da se samelje, i mutiti dok se ne dobije fini glatki namaz. U list zelene salate ili raštana stavite nekoliko kašičica ovog namaza pa jedite kao sendvičiće uz još neku svežu salatu. Ova kombinacija može veoma brzo da zasiti i osobe sa velikim apetitom.
Pavlaka i jogurt od suncokreta
Industrijska pavlaka za kuvanje sadrži veliki procenat mlečnih masti koje su štetne po zdravlje, te smo za vas pripremili zamenu raskošnog ukusa, po sastavu nemerljivo zdraviju i manje kaloričnu, a uz to i nekoliko puta jeftiniju. Možete je napraviti u dve varijante, zavisno od toga za šta želite da je koristite, blaža varijanta je neutralnija i sličnija pavlaci za kuvanje, a druga varijanta je sličnija jogurtu koji se može koristiti kao dodatak raznim salatama i slanim jelima, kačamaku i sl. Postupak pripreme je vrlo jednostavan i brz i isti važi u obe varijante. Suncokret je potrebno potopiti u filtriranoj, kupovnoj ili izvorskoj vodi nekoliko sati pre upotrebe da malo nabubri i omekša, zatim isprati u nekoliko navrata sa vodom iz česme. Sve sastojke sipati u blender i pri velikoj brzini
samleti dok se ne dobije čisto bela glatka smesa. Suncokret je najbogatiji izvor vitamina E, čak 44mg.
Sastojci za pavlaku:
-150g oljuštenog i natopljenog sirovog suncokreta
-1dl filtrirane vode
-1 kašičica soka od limuna
– malo zdravog zaslađivača po izboru (sirup agave, kokosov šećer, sirup od urmi)
– prstohvat himalajske soli
Sastojci za jogurt:
– 100g oljuštenog i natopljenog sirovog suncokreta
– 150ml filtrirane vode
– sok od jednog većeg limuna
– 3,4 čena belog luka
– zdravog zaslađivača po izboru i ukusu
– 1 kašičica himalajske soli
– 2 kašičice nutritivnog kvasca u prahu
Sirup od urmi
Alternative šećeru i veštačkim zaslađivačima pored zdravih ugljenih hidrata imaju visok sadržaj minerala i vitamina, što ih čini metabolički lako svarljivim i neopterećujućim za pankreas, dok visok sadržaj litijuma utiče povoljno na nervni sistem. Sve što vam treba su sveže urme i prečišćena voda. Kod nas se najčešće pronalaze iranske sveže urme pakovane u kutije u količini od 600g. Možete ih pronaći na pijacama, u prodavnicama zdrave hrane ili marketima samo je bitno napomenuti da tražite sveže, a ne kandirane ili sušene urme. Ovaj sirup od urmi možete čuvati u frižideru i do mesec dana zavisno od toga koliko gustog ga napravite, što najviše zavisi od jačine aparata koji imate u kući. Za pravljenje ovog sirupa vam je potreban blender, secko, multipraktik, štapni mikser ili procesor što veće snage da može da samelje gustu masu. Što je aparat jači, manje će vam vode biti potrebno ili uopšte nećete morati da je koristite. Smesa bez vode može da se čuva u frižideru i po nekoliko meseci. Ukoliko vam zatreba tečni zaslađivač, u ovu smesu ćete pre upotrebe postepeno dodavati po malo vode mešajući dok ne dobijete željenu gustinu zaslađivača. Sveže urme se očiste od koštica i zavisno od aparata melju samostalno ili sa manje ili više filtrirane ili još bolje destilovane vode.