Savršenstvo na dar

Savršenstvo na dar
Kako spremate maslačak?
Biljka koja nam je dostupna tokom cele godine i čiji su svi delovi lekoviti: koren, stabljika, list i cvet, pa čak i ”mleko” pravi je melem za dobro zdravlje i uz sve to je našla svoje mesto u kulinarstvu
Svuda oko nas je mnoštvo mogućnosti koje nam mogu podariti zdravlje, a koje su besplatne, samo mi o tome ne razmišljamo, a jedna od njih je maslačak.
Maslačak (lat.Taraxacum officinale) pripada rodu biljaka iz familije glavočika (Asteraceae). Ova zeljasta, višegodišnja biljka ispunjena je mlečnim sokom. Listovi su po obodu testerasto usečeni i obrazuju prizemnu rozetu. Jezičasti i cevasti cvetovi žute boje sakupljeni su u glavičaste cvasti. Plod je ahenija prilagođena za raznošenje vetrom. Ima uskolancelaste, zelene listove, koji su kada biljka cveta ili obrazuje plod, okrenuti nadole.
Uspeva na svim zemljištima, a nalazi se na livadama, travnjacima, po pustim mestima i napuštenim njivama, pored puteva i oko naselja, a cveta od marta do oktobra. Maslačka u prirodi možemo naći i do 25 vrsta. Najbolje ga je brati u aprilu i maju, mada ga ima i tokom čitave godine, i to mlade listove, cvet i koren.Tako ubrani se suše na suncu ili promajnom mestu. Radi efikasnijeg sušenja, koren treba oprati i iseći, pa tek onda sušiti. Za ishranu i lečenje, upotrebljava se čitava biljka. Maslačak je besplatna hrana i lek.
Pravo piće za mladiće
U njemu se nalaze gorke supstance: triterpeni, flavonski glikozidi, inulin (do 40% u korenu starijih biljaka u jesen), fitostroli, vitamin A, karotenoidi, fosfor, mangan, gvožđe, kalijum, kalcijum, vitamin C i B2. Kao hranjivi i lekoviti deo biljke koristi se svež i osušen list (Taraxaci folium), cvet sa stabljikom, kao i koren (Taraxaci radix).
Lišće maslačka po vitaminskom bogatstvu nadmašuje spanać i paradajz. Osim što ima diuretska svojstva, podstiče stvaranje žuči, čisti jetru, pomaže kod alergija i smanjuje holesterol te se preporučuje kao dodatak prehrani trudnicama i ženama u postmenopauzi. Maslačak sadrži više karotena od šargarepe i odličan je izvor različitih minerala i vitamina. Stabljike maslačka pospješuju rastvaranje žuči, regulišu metabolizam te pročišćavaju krv i želudac. Narodna medicina ih preporučuje protiv dijabetesa, a mleko iz stabljike koristi se za uklanjanje bradavica. “Mleko” maslačka je vrlo lekovito.
Sok od maslačka je jedan od najdragocenijih tonika i sredstava za jačanje. Veoma dobro utiče na kiselost i neutrališe je nestvarno moćno. Samim tim utiče i na normalizaciju baznog sastava organizma. Svež sok od maslačka dobijen od listova i korena u spoju sa sokom od šargarepe ili listova repe pomaže kod bolesti kičme i kostiju, a takođe daje čvrstinu zubima, sprečavajući samim tim paradentozu i njhovo krvarenje. U slučaju problema jetre, kao i kamena u žučnoj kesi i bubrezima, te upalnih procesa kod bubrega, maslačak je izuzetno delotvoran.
Sok od maslačka je najbolje pripremiti u običnom sokovniku jer tada biljke, povrće i voće najmanje oksidiraju. Predlog soka je: maslačak (lisce, cvet, stabljika i koren ), sok od šargarepe, lišće repe. Na pitanje koliko piti soka, poslušajte svoje telo, ono će vam dati najbolji odgovor, ali orijentaciono oko 200ml ili više. Može pomoći i pri odvikavanju od pušenja. Efekat je mnogo jači ako ga pijete na slamčicu, jer mehanički varate mozak, budući da će mozak tada dobijati sliku kao da pušite.
Za najteža oboljenja
Nedavno je otkriveno da čaj od maslačka pomaže u lečenju raka. ,,Windsor’’ univerzitet u Kanadi je eksperimentalno dokazao da ekstrakt maslačka uništava bolesne ćelije, dok na zdravlje nema štetno dejstvo. Ekstrakt maslačka isto deluje na sve tipove kancerogenih ćelija. Za problem lečenja kancera prostate koristi se ekstrakt korena i to tako što se pola kafene kašičice praha korena maslačka razmutiti u čaši vode ili prirodnog soka.) Ovo, uz zdrav stil življenja, daje dosta dobre rezultate. Dijabetičari treba da pojedu 10 stabljika maslačka dnevno, sve vreme dok je on u cvatu i da ga dobro ga sažvakaju. Stabljike otklanjaju problem skorbuta, lišajeva i svraba kože.
Maslačak se koristi i kao gorko sredstvo za podsticanje apetita i lučenja žuči. Podstiče izlučivanje mokraće, olakšava pražnjenje creva. Koristi se kod upale žučne kese, kamena u žuči, poremećaja varenja, mišićnog reumatizma i kao sastojak u preparatima za lečenje virusnog hepatitisa.
Takođe možemo da ga pripremamo i pijemo i u obliku čaja: Kafenu kašičicu usitnjenog korena maslačka treba preliti sa 200 ml hladne vode, zagrejati, pustiti da ključa 5 minuta i ostaviti da stoji 10 minuta, a zatim procediti. Piti tri puta dnevno po šolju čaja pre jela.
Može i sledeća varijanta. Kafenu kašiku lista maslačka preliti sa 200 ml ključale vode. Sud poklopiti i ostaviti da stoji 15 min. Procediti i piti 3 puta dnevno po šolju čaja.
Od cvetova ove biljke dobija se sirup, koji ponekad nazivaju i medom. Taj sirup čisti i jača krv i probavu, a pomaže i kod kašlja. Sada je pravo vreme da zakoračite u prirodu i naberete maslačak. Uberite oko 400 žutih cvetova maslačka. Prelijte ih s 3 litra hladne vode i ubacite na kriške narezana 4 limuna i 4 pomorandže. Ostavite 24 sata. Nakon toga kroz gazu procedite da ne ostanu mrvice i prespite u šerpu. Dodajte 2 kilograma šećera i, uz često mešanje, kuvajte otprilike sat i po nakon što tečnost provri. Trebalo bi da dobijete gušći sirup. Zatim smanjite temperaturu i dobijeni vrući sirup prelijte u tople tegle, koje ste pre toga sterilisali. Zatvorite. Sirup je gušće teksture pa se često naziva i medom. Odličan je za uklanjanje simptoma prehlade, kašlja, bronhitisa… Uzimajte ga na kafenu kašiku. Odličan je za decu, a mogu da ga piju svaki dan.
Od osušenih cvetova napravite čaj i pijte ga uvek sveže pripremljen. Možete u njega dodati i med, čime ćete dodatno obogatiti njegovu lekovitost, ali nemojte zaboraviti da se med nikada ne stavlja u čaj dok je vruć niti metalnom kašikom. Koristite drvenu ili plastičnu kašičicu.
Koren maslačka se osuši u razdoblju od 3 do 14 dana, a prepoznaje se da je osušen kada postane krt pod prstima. Suvi koren maslačka zadržava lekovita svojstva i do godinu dana, uz čuvanje u staklenoj posudi, na suvom i tamnom mestu. Koren maslačka čisti jetru, žuč, bubrege i limfu, te podstiče bubrege da izbacuju toksine. Ovaj koren koristi se i za liječenje teških bolesti, poput raka, ali i u slučajevima opstipacije, kao sredstvo za čišćenje kože od akni, edema i slično, a delotvoran je i u slučajevima artritisa, reume, hepatitisa, žučnog kamenca…
Koren maslačka je izrazito dobar za ženska oboljenja, posebno u prevenciji i lečenju različitih bolesti dojki, poput cista, karcinoma, raznih tumora, otečenih dojki i problema s dojenjem i majčinim mlijekom.
Najbolje je maslačak koristiti u svežem stanju, jer on je besplatna hrana i lek, a nalazi se svuda oko nas. Izblendirajte na primer cvet, stabljiku cveta, list i koren sa suvim grožđem, kakaoom i semenkama lana i uživajte u izvrsnom prepodnevnom obroku.