Riznica bogatstva vitamina i minerala

Riznica bogatstva vitamina i minerala
-
Rubrika: Prirodna ishrana
SIROVA ISHRANA – ZDRAVO, ZDRAVIJE, NAJZDRAVIJE
Ajvar, punjene paprike ili paradajz čorba su tradicionalna jela naše kuhinje. Naučeni, navikli smo da ih spremamo na način koji jeste ukusan, ali nije zdrav. Zašto nije zdrav? Zato što klasičnom pripremom ovih jela mi uglavnom uništimo sve vitaminske vrednosti povrća. Receptima naših saradnica Ivane Bogdanov i Daliborke Stanimirović, uz stručnu konsultaciju dipl. nutricioniste Milana Nikolića, predstavićemo vam jedinstven način pripreme klasičnih jela u sirovom obliku i pritom objasniti sve prednosti ovakvog načina pripreme hrane. Naravno, posle svakog jela volimo da se zasladimo, ne brinite, naše saradnice su izdvojile i recepte za sirove, ukusne i zdrave deserte.
PARADAJZ ČORBICA
Paradajz je bogat likopenom, koji je antioksidans, a ujedno ima i antikancerogeno dejstvo. Slabo je poznata činjenica da je peršun izvor gvožđa, za razliku od zelenog lisnatog povrća, on zadrži 2-3 puta (10mg%) više gvožđa nego spanać i kopriva. Šargarepa je izvor beta karotena provitamina A, koji je od izuzetne važnosti za vid u razvoju dece. Ako ga nema dovoljno u ishrani može u periodu intenzivnog rasta pokvariti vid. Origano pored toga što je jedan od najukusnijih začina, njegovo ulje spada u prirodne antibiotike.
Sve navedeno bilje zajedno pomešano, daje izuzetno ukusno, hranjivo i zdravo varivo.
Sastojci:
• 3 paradajza srednje veličine
• pola veze peršuna
• dve šargarepe
• 150g badema
• 3 čena belog luka
• 1dl hladno ceđenog maslinovog ulja
• himalajska ili morska so, biber, origano po ukusu, voda
Priprema: Ubacite u blender sve sastojke, sem badema i izblendajte na najvećoj brzini, zatim dodajte bademe pri malo smanjenoj brzini, dok ne dobijete lepu krem čorbicu. Vode dodajte onoliko koliko želite da čorbica bude tečna. Ukoliko želite toplu čorbicu, vodu zagrejte do 46◦C i sve ostale sastojke pre ubacivanja u blender ostavite da stoje u toploj vodi kako ne bi bili hladni. Ova čorbica je lepa i osvežavajuća i kad je hladna.
PUNJENE PAPRIKE
Karfiol je biljka iz roda kupusnjača koja sadrži veliku koncentraciju izo-tiocijanata i indola koji su antikancerogeni. Suncokret je najbogatiji izvor vitamina E, moćnog antioksidanta koji štiti srce, krvne sudove i kožu.Većina ljudi ima nedostatak ovog vitamina, a on se veoma lako unosi ukusnim semenom suncokreta.
Sastojci:
• 1kg paprike šilje ili babure
• 50g sirovog suncokreta
• 1 šaka svežeg karfiola
• 1 veća šargarepa
• 1 crveni luk
• ½ veze svežeg peršuna
• 1 kašika hladno ceđenog maslinovog ulja
• himalajska ili morska so, biber i začini po želji
Priprema: Za pripremu ovog obroka je potrebno potopiti suncokret u vodi najmanje dva sata, nakon čega ga treba isprati najmanje dva puta, zatim procediti. U secka ili multipraktik ubaciti sve sastojke i izraditi smesu, tako da se ne napravi kaša, nego da ostanu sitni komadići za žvakanje. Paprike preseći na pola po dužini i napuniti ih smesom. Po želji kasnije možete iseći na zalogaje već napunjene paprike, ili ih služiti na pola isečene.
Preliv: 1 paradajz oljuštite i ubacite u blender, dodajte 50ml hladno ceđenog maslinovog ulja, malo morske ili himalajske soli, origana i malo sirupa agave ili drugog zaslađivača po izboru. Sve izblendajte.
Punjene paprike servirajte u tanjire, prelijte paradajz prelivom i pospite svežim peršunom. Uživajte u prelepom obroku.
AJVAR – Recept bez sastojaka štetnih po vaše i zdravlje vaše porodice
Paradajz i paprika, omiljeni plodovi biljaka, prepuni vitamina koji se mogu spremiti na zdrav način, tako da se sačuvaju vitamini iz crvene paprike koja spada u bogat izvor vitamina C, sa čak 200mg na 100g. Ajvar je tradicionalni zimski specijalitet koji se po navici previše termički obrađuje, uz dodavanje rafinisanog ulja, šećera i kuhinjske soli, te ga sve zajedno tako pripremljenim čini nezdravim. Dajemo vam ideju kako da napravite sebi manju količinu ovog specijaliteta, a da pritom sastojci sačuvaju nutritivne vrednosti i vitamine.
Sastojci:
• 2 paradajza
• 2 crvene paprike
• 100g brazilskog oraha
• 3 čena belog luka
• 4-5 svežih urmi prethodno očišćenih od koštica
• ½ manjeg korena svežeg đumbira
• 50-100ml hladno ceđenog maslinovog ulja
• kašičica himalajske soli, malo bibera
Priprema: Sve sastojke samleti u super secku ili multipraktiku. Ovaj ajvar može da stoji u frižideru oko 3 dana. Ukoliko volite ljuto, možete dodati kašičicu bele slačice.
MLEKO OD BADEMA
Za razliku od termički obrađenog mleka životinjskog porekla koji stvara u organizmu kiselu sredinu, biljna mleka su bogata organskim kalcijumom, jer se ne podvrgavaju termičkoj obradi i pored njega sadrže magnezijum i fosfor, koji su neophodni za zdrave zube i kosti. Badem je jedini orašasti plod koji podržava alkalnu sredinu u organizmu.
Sastojci:
• 1 šolja od 2,5dl badema
• 3 šolje od 2,5dl vode (kupovne, izvorske, prečišćene ili destilovane)
Priprema: Izblendati badem sa vodom na najvećoj brzini, dok se ne dobije belo mleko, zatim dobro procediti mleko kroz gazu, dok pulpa koja je ostala u gazi ne postane suva. Od ove količine sastojaka ćete dobiti oko 1l mleka od badema. Dobijeno mleko po želji zasladiti sirupom agave, malteksom, kokosovim šećerom ili svežim urmama. Ukoliko dodajete urme, vratite ponovo u blender i izblendajte mleko sa urmama. Preostalu pulpu sačuvajte i koristite za kolače kao npr. čokoladne mafine od badema.
ČOKOLADNI MAFINI OD BADEMA – Zdrave masnoće, zdravi šećeri , zdravi proteini, sve na jednom mestu
Ukusni i zdravi kolači bez životinjskih namirnica, šećera, brašna i štetnih dodataka i bez termičke obrade, brzo i lako se prave. Obradujte porodicu sa ovim zanimljivim mafinima prelepog ukusa i posmatrajte njihove reakcije, jer ovakve poslastice bude sva naša čula.
Sastojci:
• pulpa od badema preostala od pravljenja mleka
• 250g svežih urmi ili 150ml sirupa agave
• 50g kakao praha ili rogača u prahu
• 70-100ml otopljenog kokosovog ulja
• 100g badema pretvorenog u prah (samleti ili izblendati na suvo)
• malo cimeta i prstohvat himalajske ili morske soli
Priprema: Sve sastojke sem badema i kokosovog ulja ubaciti u secko ili multipraktik (dok se urme ne usitne i sjedine sa ostalim sastojcima), zatim dodati prah badema i kokosovo ulje i još jednom sve izmutiti. Kokosovo ulje dodati pred sam kraj u tečnom stanju, jer je ono na višim temperaturama tečnog, a na nižim temperaturama čvrstog stanja, ovde ono ima zadatak da veže celu smesu i da nakon hlađenja da čvrst oblik mafinima. Kada ste sjedinili celu smesu, stavite je u kalupe za mafine i ostavite da se mafini ohlade u frižideru ili zamrzivaču, dok ne postanu dovoljno čvrsti da se mogu izvaditi iz kalupa, a da ne izgube oblik.
Napomena: kokosovo ulje se može naći u prodavnicama zdrave hrane, trebalo bi da bude hladno ceđeno.
MILK ŠEJK OD GROŽĐA
Grožđe je jedno od najslađeg bobičastog voća kod nas, ono sadrži biljni šećer glukozu.
Glukoza je neophodna za pravilno funkcionisanje nervnih i mišičnih ćelija, slobodno možemo reći da je ona pogonsko gorivo za naš organizam. Kada se konzumiraju mlečno-voćni šejkovi? Nisu pogodnu u jutarnjim satima, trebalo bi ih izbegavati tokom doručka. Odlični su pre umnih i fizičkih napora, tokom dana, pa čak i pred spavanje.
Sastojci:
• 7,5dl mleka od badema
• dve pune šake opranog grožđa skinutog sa peteljke
Priprema: Sve sastojke ubaciti u blender i izblendati na najvećoj brzini. Dobićete voćni šejk prelepog slatkog i osvežavajućeg ukusa.
ŠTRUDLA SA MAKOM OBOGAĆENA KALCIJUMOM
Ova štrudla je pravo bogatsvo prirodnog antidepresiva zbog količine kalcijuma kojim je obogaćena. Ne samo da su ove namirnice bogate kalcijumom (mak, susam, narandža), nego su i alkalizirajuće, te deluju protektivno na ostali kalcijum u organizmu. Susam sadrži bakar i obavezno koristiti integralni umesto belog. Narandža je voće poznato po kombinaciji vitamina C i kalcijuma, ova kombinacija omogućava organizmu da se kalcijum još bolje iskoristi.
Sastojci:
I sloj:
• 100g sirovog susama
• 100g kokosovog brašna
• 100g belog suvog grožđa
• 2 potpuno zrele banane
• sok od dve pomorandže
Priprema: Grožđice potopiti u sok od dve pomorandže, ostaviti da odstoji sat vremena. Sve sastojke za prvi sloj ubaciti u secko ili multipraktik i izmiksati dok ne postane homogena smesa, po potrebi dodati malo vode. Dobijenu smesu izliti na masni papir za pečenje ili foliju i oblikovati rukama. Napraviti pravougaoni oblik debljine oko 1cm. Ostaviti u frižider da se hladi.
II sloj:
• 200 sveže samlevenog maka
• 200g svežih urmi
• sok od jedne pomorandže
Priprema: Urme očistiti od koštica i potopiti u sok od pomorandže, ostaviti da odstoji sat vremena. Urme zajedno sa sokom od pomorandže i mlevenim makom ubaciti u secko i miksati dok se ne dobije homogena smesa. Izvaditi iz frižidera prvi sloj, preko njega preliti drugi sloj, poravnati i zatim uz pomoć papira ili folije rolati uzdužno, skinuti papir i iseći rolat na parčiće.