Raj za vegetarijance
Raj za vegetarijance
Kada je prvi put doputovala u Indiju, oduševila ju je indijska vegetarijanska kulinarska tradicija. Za razliku od svakodnevice u Bosni i Hercegovini, gde je pri svakom izlasku iz kuće morala da razmišlja o tome šta će jesti i gde, da pri kupovini proizvoda u supermarketu vrlo pažljivo čita deklaracije, kada ide u goste brine šta će da pojede, a u restoranu šta će i kako da naruči, u Indiji, gde sada živi, Danijela je vegetarijstvo doživela kao način života…
Prvo čime će vas ponuditi u indijskom domu jesu indijski čaj i voda. Zatim će vas domaćin ponuditi vegetarijanskim slatkišem, te ukusnim vegetarijanskim obrokom sabđijem – jelom od povrća, sočiva i beskvasnim hlebom – čapatijem, purijem ili paratom.
U Indiji ne morate da razmišljate da li je neki kolač ili slatkiš vegetarijanski, jer se svi tradicionalni slatkiši prave na bazi mleka, voća i orašastih plodova. Kada uđete u poslastičarnicu, možete da birate između desetina, u većim i stotina vrsta kolača, od kojih je svaki drugačiji i poseban na svoj način, najčešće dekorisan pistaćima i indijskim oraščićem. Poseban ukus ovim slatkišima daje kardamon – nezamenljiv začin u indijskim poslasticama.
Slatki pokloni
Kolači se najčešće prave u obliku kocki, kuglica, rombova i prodaju se na kilogram. Trgovac će slatkiše upakovati u ukrasnu kutiju i umotati u dekorativni papir tako da ih možete odmah i pokloniti nekome. Kutija i papir se ne naplaćuju dodatno, već su deo usluge. U većim trgovinama dobićete i ceger od jute, sa promotivnim natpisom. Jedna od lepih strana kupovine u Indiji je ta što ćete u većini trgovina umesto plastične kese dobiti ceger od jute, koji je ekološki i koji možete koristiti više puta.
Tradicionalni slatkiš, alvu, možete kupiti na kilogram. Pakuje se u plastične kutije sa poklopcem. U Indiji je najpopularnija alva od šargarepe, koja je tamo ružičasta, pa je i ovaj slatkiš u toj boji, zatim alva od mung sočiva, pa od griza.
Festivalske čarolije
Budući da je izbor u marketima velik, u indijskim domovima se retko prave kolači, sem za vreme festivala, kada se najčešće spremaju alve, besan-ladu ili kuglice od besana, guđija, prženo pecivo punjeno grizom, kuvanim mlekom i orasima, til-ladu, kuglice od susama i gura, nusprodukta šećerne trske, koji se u Indiji koristio za zaslađivanje pre industrijske proizvodnje šećera, a popularan je i danas, te hir, sličan našem sutlijašu, samo što indijska verzija podrazumeva duže kuvanje pirinča u mleku, sa orasima, suvim voćem i začinima. U modernim poslastičarnicama možete kupiti i torte, no i one su, naravno, vegetarijanske.
Kako u indijskim domovima, tako i na ulicama, ponuda vegetarijanske hrane je raznovrsna.
Raskoš mirisa i ukusa
Na svakom raskršću i trotoaru očekuju vas tezge sa vegetarijanskim grickalicama, vegetarijanske šnicle, peciva punjena povrćem pržena u ulju, naut sa ljutim sosom, štandovi sa voćem gde možete popiti sveže isceđen sok od ananasa, nara, pomorandže, cvekle, šargarepe, jabuke… Možete popiti i kokosovu vodu kao i sveže ceđeni sok od šećerne trske. Trgovac će sekirom otvoriti zeleni kokosov orah i poslužiti ga sa slamkom. Štandovi sa svežim voćem i povrćem su brojni, a povrće je raznovrsno. Mnoge vrste kod nas nisu poznate i ne mogu da se kupe. Povrće za pripremu hrane se kupuje sveže. Ponuda začina je bogata i raznosvrsna, postoje čak i posebne pijace sa začinima, a za najjednostavnije indijsko jelo potrebna je kombinacija od najmanje pet začina. Naravno, za svako jelo koristi se posebna kombinacija, koja daje jedinstven ukus jelu.
Posebna pravila
Vegetarijanski restorani su brojni, a čak i oni koji služe nevegetarijansku hranu imaju bogatu vegetarijansku ponudu. U Indiji, kao što znamo, krava se smatra svetom životinjom, a oduzimanje života kravi, kao i trgovina kravljim mesom, kažnjivi su zakonom, te se stoga kravlje meso ne konzumira. Oni koji jedu meso u Indiji mogu da biraju između piletine i jagnjetine. Meso se u tradicionalnim indijskim domovima ne priprema u kući. Ukoliko ga neki član porodice i jede, onda ga kupi negde drugde, u nekom od nevegetarijanskih restorana i jede u posebnom posuđu, koje se ne meša sa ostalim, a u nekim domovima nije ga dozvoljeno ni uneti u kuću, posebno ne u kuhinju.
Za vreme hinduističkih religijskih festivala, služi se isključivo vegetarijanska hrana, kao i za vreme proslava. Na svadbenim slavljima služi se vegetarijanska hrana, beskvasni hleb, pirinač i slatkiši, te isključivo bezalkoholna pića. Uprkos tome, plesa i pesme ne nedostaje.
Pileće meso se npr. ne može kupiti u supermarketima, niti u lokalnim trgovinama, već na posebnim štandovima sa pilićima, gde trgovac na licu mesta zakolje pile i očisti ga. Koliko je vegetarijanska hrana zastupljena govori i činjenica da McDonalds ima u ponudi vegetarijanski burger sa šniclom od krompira.
Indijska kuhinja je zdrava
Na svim prozivodima koji se prodaju u indijskim trgovinama obavezna je deklaracija koja potvrđuje da li je proizvod 100% vegetarijanski. Ukoliko nije, proizvođač je dužan da istakne da sadrži jaje ili neki drugi nevegetarijanski sastojak.
Bilo bi lepo kada bismo i u našim krajevima imali barem deo vegetarijanske ponude kao što je imaju Indijci. Ja sam mnogo naučila i još uvek učim o vegetarijanskoj ishrani, baš u Indiji, jer budući da je tamo vegetarijanstvo način života, ishrana je izbalansirana i raznovrsna. Još nisam upoznala nikoga u Indiji ko se hrani isključivo vegetarijanski od rođenja do duboke starosti, a da ima manjak vitamina B12, gvožđa ili nekog drugog nutrijenta. Možemo mnogo naučiti od indijskog vegetarijanskog kulinarstva i uživati u bogatim ukusima. Jednom kada probate indijsku hranu, želećete neprestano, još i još.
Takođe, važno je podržati lokalne vegetarijanske restorane, ukoliko ih imate u mestu u kojem živite, vegetarijanske keteringe, kupovinom, narudžbama i posetama, kako bi nastavili da posluju i kako bi bilo prostora i potrebe za otvaranje novih. Kupovinom svežeg voća i povrća, posebno od lokalnih i organskih trgovaca takođe dajemo svoj doprinos, kao i kuvanjem vegetarijanske hrane za naše prijatelje i poznanike. Možda ćemo tako postepeno stvoriti dovoljnu potražnju na tržištu, da vegetarijanska hrana bude dostupna svuda oko nas.