Lekovita čajna gljiva

Lekovita čajna gljiva
DA LI VEĆ UZGAJATE SVOJU KOMBUHU?
Napitak poznat i kao eliksir zdravlja jer hrani, rehabilituje, regeneriše i revitalizuje čovečji organizam, lako se pravi te je blagotvorno upotrebljavati ga svaki dan i uz sve to uživati u njegovom lepom blagokiselkastom ukusu.
Za kombuhu se može reći da je jedan od eliksira zdravlja, vrsta leka za mnoge bolesti i dragoceno preventivno sredstvo koje nema nikakve kontraindikacije. Reč je o neobičnom kompleksu mikroorganizama kojeg čine kvasci i bakterije, a koji se gaji na zaslađenom čaju. Tokom fermentacije, na površini tečnosti stvara se želatinozna skrama, koja s vremenom postaje sve deblja. Nakon inkubacije od nekoliko dana, čaj promeni boju i ukus – postaje svetliji, aromatičan, gaziran od stvorenog ugljen-dioksida, i kiseliji.
Prilikom izučavanja zdravstvenih efekata koje kombuha ima, ustanovljeno je gotovo 30 njenih lekovitih dejstava na čovekov organizam. Ona je preventiva od nekih vrsta kancera, pomoć ženama u menopauzi, prirodan laksativ, značajna je u borbi protiv astme, kašlja i alergija, i blagotvorno
deluje na pravilan rad jetre i bubrega. Čaj od kombuhe rešava problem nesanice, daje više energije, snižava krvni pritisak, sagoreva masti, a mnogi ga koriste i za pravljenje obloga kojima se uklanjaju bradavice ili gljivice sa stopala. Kombuha poseduje prirodni antibiotski efekat, stoga nije preporučljivo da je konzumiraju trudnice.
Mala prirodna laboratorija
Pod nazivom kombuha najčešće se podrazumeva već gotov napitak. Sastoji se od raznih kvasaca i bakterija sirćetnog vrenja, koji su našli svoj interes u zajedničkom življenju – simbiozi, koja se objašnjava time da kvasci razgrađuju šećer i stvaraju etanol koji bakterijama služi kao izvor energije, pri čemu od ovog alkohola nastaje sirćetna kiselina. Kada kombuha raste na mešavini crnog čaja i šećera, ona ovakvu podlogu fermentacijom pretvara u slatko-kiseli, blagopenušavi napitak koji podseća na sok od jabuke. Takva tečnost takođe se naziva čajni kvas ili čajno sirće. Dakle, priča o kombuhi u stvari je priča o sirćetu, za koje se tvrdi da daje veliki broj korisnih zdravstvenih rezultata.
Kombuha je sposobna da iz malog broja komponenata (šećer, voda, čaj) stvori obilje različitih nutritivnih i farmakološki korisnih supstanci. To su: alkohol, ugljen-dioksid, glukoza i fruktoza, vitamini B1, B2, B3, B5, B6, B12, B15, biotin, folna kiselina, lecitin, i p-aminobenzoeva kiselina, vitamin C, L-mlečna kiselina, glukonska kiselina, glukuronska kiselina, voćne kiseline (sirćetna, vinska, oksalna, ćilibarna, limunska), usninska kiselina, neki enzimi, 14 amino-kiselina, biogeni amini (adenin, etanolamin, holin) i neki antibiotici. Najveći deo alkohola u kombuha napitku prelazi u sirćetnu kiselinu, koja potpomaže rast korisnih a istovremeno ometa rast štetnih bakterija, te se smatra supstancom koja deluje kao detoksikant, odnosno, može se reći da poseduje antibiotske osobine.
U kombuha napitku pronađene su aminokiseline alanin, asparaginska kiselina, izoleucin, glutaminska kiselina, leucin lizin, fenilalanin, serin, treonin, tirozin, valin, cistein i metionin. Prisustvo metionina u kombuha napitku veoma je bitno, jer on pomaže organizmu da se zaštiti
od zagađivača i teških metala, kao što su aluminijum i olovo, te deluje u sprečavanju razvoja raka. Čoveku je potrebno da unese osam esencijalnih amino-kiselina da bi mogao da opstane: metionin, leucin, izoleucin, valin, lizin, treonin, triptofan i fenilalanin. Za ostale, ljudski organizam je sposoban da pronađe metaboličku putanju u kojoj će se one sintetisati. Većina esencijalnih aminokiselina nalazi se u kombuha kulturi.
Od navedenih mikroorganizama, prema kojima kombuha napitak pokazuje antibiotsku aktivnost, bilo bi veoma interesantno izdvojiti Helicobacter pylorii Echerichia coli. Za helikobakter pliori utvrđeno je da može biti uzročnik čira na želucu. Ukoliko je ta bakterija izazivač bolesti, kombuha napitak je pravo rešenje. Što se tiče ešerihije koli, između ostalog, poznatog uzročnika brojnih infekcija urogenitalnog trakta, na nju kombuha napitak pokazuje izrazitu antibiotsku aktivnost.
Napravi i podeli sa prijateljem
Kombuha napitak se priprema na sledeći način: Zagrejati oko 3 l zdrave vode, do blizu tačke ključanja. Vodu skloniti s grejnog tela i dodati oko 20 kafenih kašika zelenog ili drugog čaja po sopstvenom
izboru. Nakon 10-20 minuta čaj procediti, i kada se smlači dodati oko 200 g šećera. Čaj sa rastvorenim šećerom sipatiu staklenu teglu sa širokim grlom, zapremine oko 5 l. Dodati starog napitka kombuhe oko 300-500 ml. Na površinu tečnosti staviti kombuhu. Takav napitak držati na sobnoj temperaturi, gde nema direktnog izlaganja sunčevoj svetlosti. Nakon šest do15 dana, zavisno od mikroklimatskih uslova i količine plutajuće kombuhe, napitak je gotov i spreman za svakodnevnu upotrebu.
Pravilno pripremljenakombuha sadrži dosta ugljen-dioksida. Kada se sipa, zrela kombuha peni, ne bi trebalo da reži i da bude slatka, dok površina plivajuće palačinke ima belo-svetlucavo-snežan izgled. Ako je sluzava ili mutna, slobodno je koristiti, uz prethodno proceđivanje. Ako se nakon zrenja drži u frižideru, može da opstane nekoliko nedelja/meseci. Kada odstoji oko mesec dana na sobnoj temperaturi, dobije se ukusno i veoma zdravo sirće (sirće je gotovo kada prestane stvaranje ugljen-dioksida), u koje se mogu dodati i druge biljke.
S obzirom na to da se kombuha razmnožava, kada se u tegli obrazuje tri ili više palačinki, treba
je rasaditi, i omogućiti i drugima da svakodnevno koriste ovaj eliksir. Ocenjujući lekovitost biološko aktivnih proizvoda od -10 do +10, kombuha po mišljenju stručnjaka dobija ocenu +10.