Kada je kafa zdrava
Kada je kafa zdrava
JESTE LI ZAKUVALI OMILJENU ŠOLJICU?
Kod nekih osoba, nezaobilazan čuveni crni napitak ima svoja štetna svojstva, zbog čega se u nekim slučajevima savetuje zamena, što nije lako, te se savetuje prelazak na zamene.
Kafa je odavno prestala da bude tek jedan napitak i dobila je mnoštvo drugih značenja. Ona je tako obavezan deo jutarnjeg rituala, druženja, učenja, ćaskanja, navika kojoj je teško odoleti. Kafa kao napitak nije preporučljiva za trudnice itd. Ponekad lekari traže da se ova navika svede na male granice ukoliko je to moguće. Ponekad ljudi rado posegnu za nekom njenom zamenom. Mi vam predlažemo sledeće zamene.
Kafa od konoplje
Semenke konoplje su savršena i prirodna mešavina lako probavljivih belančevina, esencijalnih masti (Omega 3 i 6), gama linolenske kiseline ( GLA), antioksidanata, aminokiselina, vlakna, gvožđa, cinka, karotena, fosfolipida, fitosterola, vitamina B1, vitamina B2, vitamina B6, vitamina D, vitamina E, hlorofila, kalcijuma, magnezijuma, sumpora, bakra, kalija, fosfora i enzima.
Sve aminokiseline bitne za optimalno zdravlje mogu se naći u semenu konoplje, uključujući i gama linolenske kiseline (GLA) koje se inače teško pronalaze.
Omega masti dobijene od semena konoplje daju dovoljno energije za ceo dan, a njeni proteini su probavljiviji od onih iz bilo koje druge visoko proteinske hrane. Bogata je vitaminom E. Mogu da je jedu i oni koji su alergični na orahe, gluten, laktozu ili šećer jer ne izaziva alergije.
Sastojci: 1 šolja semenki konoplje,1l vode, 1/3 štapića od vanile, po jedna velika kašika cimeta i rogača u prahu i 1 – 2 velike kašike meda.
Priprema: U blenderu prvo napravite mleko od konoplje tako što ćete konoplju i vodu blendati na najvećoj brzini dok se ne dobije jednolično mleko, koje potom treba procediti, vratiti u blender, dodati ostale sastojke i ponovo izblendati na najjačoj brzini. Ovako pripremljena kafa može stajati u frižideru u zatvorenoj staklenoj flaši do 3 dana.
Mleko i kafa od kokosa
Kokos je vrlo hranljiv i bogat vlaknima, vitaminima C, E, B1, B3, B5 i B6 i mineralima, uključujući gvožđe, selen, natrijum, kalcijum, magnezijum i fosfor. Za razliku od kravljeg mleka, kokosovo mleko ne sadrži laktozu.
Pored toga što sadrži sve potrebne hranljive materije i ima fenomenalan ukus, kokosovo mleko sadrži korisne masnoće tzv. laurinsku kiselinu, srednje masnu kiselinu, koja se lako apsorbuje i koristi za energiju neophodnu našem telu.
Kokosove masne kiseline primarno su zasićene masti, ali one vam neće podići nivo holesterola i uzrokovati oštećenja srca. Čine upravo suprotno, kokosovo mleko može vam pomoći u smanjenju nivoa holesterola, regulaciji krvnog pritiska i prevenciji srčanog ili moždanog udara.
Mleko
Sastojci: 200 g kokosovog brašna ili meso iz svežeg kokosa i 1l vode.
Priprema: Kokosovo brašno potopite u pola litre tople vode. Ostavite to da stoji tridesetak minuta. Dobićete relativno gustu smesu koju treba da izlijete u blender i da dodate još vode. Što više vode stavite, to će vaše mleko manje masnoće sadržati. Blendajte kokos i vodu dok ne primetite da smesa postaje jednolična. Otprilike 3 – 4 minuta treba za blender od 450W.
Izlijte dobijenu smesu u sito, ili u gazu koju ste stavili iznad neke posude. Veći deo tečnosti će sam da se iscedi, a ostatak morate da istisnete rukama. Kada ste sve procedili dobićete mokro kokosovo brašno, idealno za pravljenje raznih kolačića. Ovako pripremljeno mleko može da stoji u frižideru u zatvorenoj staklenoj flaši do 3 dana.
Sastojci: 1⁄2 l mleka od kokosa, 2 velike kašike rogača u prahu, 1 velika kašika cejlonskog cimeta, 5-10 urmi, zavisno od toga koliko slatku kafu želite.
Priprema: Sipajte u blender kokosovo mleko i slobodno dodajte još malo vode, stavite urme, rogač i cimet. Blendajte na maksimalnoj brzini par minuta. Naspite u šoljice za kafu i uživajte.
Ukoliko želite hladnu kafu dovoljno je da kokosovo mleko držite u frižideru pre nego što odlučite da pravite kafu, a ako želite toplu varijantu dovoljno je da samo malo duže blendate napitak. Ovako pripremljena kafa može stajati u frižideru do 2 dana.
Kapućino od suncokreta
Suncokretove semenke su jedinstvena hrana, bogata mnogim vrstama esencijalnih hranjivih materija koje je ponekada teško pronaći u drugim namirnicama. Bogate su vitaminom E, bakrom, kompleksom B vitamina kao što su tiamin, fosfor i selen.
Suncokretovo seme, kao i gotovo sve vrste orašastih plodova i semenki, osiguravaju zdrav izvor esencijalnih masnih kiselina, njihove specifične masne kiseline su u obliku linoleinske kiseline. Osim toga, semenke suncokreta su izvrstan izvor vlakana, aminokiselina (pogotovo triptofana), koji čine gradivni blokovi proteina, B vitamini, fitosteroli i drugi.
Iako verujemo da konzumiranje masnoća može dovesti do neželjenog debljanja, zapravo je istina suprotna, konzumiranje zdrave masti zapravo vodi do zdravog kardiovaskularnog sistema, stabilne telesne težine i smanjenja telesnih upala.
Zdravi izvori masti kao što su one u semenkama suncokreta su zapravo osnova u ćelijskim membranama, koja telu obezbeđuje ravnotežu hormona, pomaže usporavanju apsorpcije hrane u vreme obroka, tako da nas osećaj sitosti duže drži, a takođe deluju i kao nosači za važne vitamine D, E i K. Dodavanjem zdravih izvora masti u prehrani, kao što su polinezasićene vrste koje se nalaze u semenkama suncokreta možete doživeti višestruke zdravstvene koristi.
Sastojci: 100 g semenki suncokreta (potopljenih u vodi mininimalno sat vremena), 1l vode, 2 velike kašike meda, 2 velike kašike rogača u prahu.
Priprema: Sve sastojke stavite u blender i blendajte na najjače 1-2 minuta. Sipajte u šoljice i uživajte u ukusu. Ovako pripremljena kafa može stajati u frižideru do 2 dana.
Ukoliko vam se dopadaju recepti od zdravih namirnica probajte i sledeće.
Pavlaka od suncokreta
Sastojci: 1 šolja semenki suncokreta (potopljenih u vodi na bar sat vremena), sok od jednog limuna, 1 mala kašika himalajske soli, 2 supene kašike mirođije i pola šolje vode.
Priprema: Sve sastojke stavite u blender i blendajte na najjače dok ne dobijete gustu kremastu masu. Sipajte u posudicu. Ovu pavlaku možete da koristite kao preliv za salate ili umak za grickalice. Čuvajte u frižideru do 3 dana.
Smuti od pomorandže i konoplje
Sastojci: 3 pomorandže i mandarine, 2 velike kašike semenki konoplje, 1 šolja listova maslačka i pola litra vode.
Priprema: Sve sastojke izblendajte u blenderu.