Čaj za grgljanje ( ispiranje grla) se sprema na sledeći način:
Kadulju prelijte vrućom vodom i ostavite 10 minuta.
Čaj koji ćete popiti: Jednu do najviše dve pune kafene kašike želfije stavite u pola litre ključale vode, ostavite da ključa 3/tri minuta i maknite sa vatre.
(Kadulja sadržava puno eteričnog ulja što je važno za grgljanje. Ako će se ćaj piti – eterična ulja ne smeju biti prisutno u čaju, te se kuva tačno 3 minuta.)
Nakon 3 minute eterično ulje ispari, pa se oslobađa ferment koji je presudan za sve žlezde, leđnu moždinu i međupršljenske diskove.
Stoga bi čitav život trebalo piti čaj od kadulje.
Ko redovno pije čaj od kadulje-teško da će se razboleti.
Pošto se čaj kuvao 3 minute, makne se sa vatre, te doda gospina trava ( Hypericum perforatum), metvicu , matičnjak i td.
Nakon toga sve ostavite još 10 minuta u vrućoj vodi.